KENNEL OTHERWISE

 

 

 

 

Detta är den bild som säger mig hur en Lhasa Apso skall se ut och jag försöker att avla så den blir så lik som möjligt.Det är en robust liten hund med mycket kropp.För mig får den inte se högbent ut.Sen får det inte vara för mjuk pälsen utan lite mer som människohår.

 

 

                  

Jag badar inte mina Lhasa Apso så ofta för jag anser att dom behöver ha sitt naturliga fett i pälsen, men däremot borstar jag dem ungefär var 14 dag.Då sprutar jag BIOGRUM i pälsen före jag borstar.Mina hundar leker helt fritt ute på våran gård och får mycket jord och löv i pälsen,men dom har jättetjock päls.Nu berättar jag hur jag gör!!!!!!!!

Samtidigt som jag borstar klipper jag klorna och mellan trampdynorna.Om tramdynorna är torra tar jag Skillingarydsalva på dem.

 

                                      

 

                                          

Även Öronen går jag igenom tar bort håret i örongångarna sen använder jag Öron rens( finns på apotek eller i djuraffär) jag använder en peang att ta bort håret med.

Lhasan är en väldigt egen liten hund som vet vad dom vill.Dom måste fostras redan som liten valp annars tar dom överhanden direkt.När men ser dem så juvligt söta som en 10 veckors valp är.Så är det många som tycker att dom är gulliga  när dom morrar och sticker upp. Där gör många fel!!!!! Du måste leda din valp tillrätta och göra klart vem som bestämmer.Du har igen det när den blir vuxen.Lhasan är väldigt trogen sin ägare man kan få en väldigt trevlig och smart hund,för Lhasan är inteligent och kan räkna ut en hel del,

jag har ju många  hundar här och det finns inte en som är den andra lik dom är små personligheter. Så det är en mycket stor hund i liten förpackning.

 

 

 

 

Så kommer vi till maten,jag kokar inälvsmat som jag köper på Dalsjöfors Slakteri . Jag kokar en gryta med kött och kryddor, morötter ,buljongtärningar ett par stycken,vitkål en vitlöksklyfta det får koka någon timma sen lägger jag i makaroner eller ris. Sen lägger jag i blöt torrfoder i vatten,där i lägger jag en msk matolja och sen lägger jag på av köttgrytan ca:1 dl per hund ,detta serverar jag mina hundar varje morgon. Men på eftermiddagen får dom bara torrfoder torrt.Valpar tycker jag behöver ha minst 3 mål tills dom 5-6 månader.Men jag ger aldrig valp foder utan vuxenfodret även till dem.Sen mår hunden bäst av att få mat på  bestämda tider.Men låt aldrig !!!!!! maten stå framme om hunden inte äter bort med skålen och bjud dem till nästa mål.

Lhasan är en hund som tycker om långa promenader,det är ju  en väldigt frisk ras.Mina hundar är ute 5-6 timmar om dagen om vädret tillåter,ja dom bryr sig inte om vilket, men det gör jag så regnar det så får dom bara springa ut och göra sina behov.

Inomhus är Lhasan väldigt lugn dom för inte mycket oväsen av sig, dom säger till när det kommer någon och det tycker jag är bra.Jag tycker att dom är väldigt lydiga hundar.Men dom är ju inget för pedanter för dom drar ju in allt med pälsen. Men har man bara en kan man ju ställa sig att plocka av det utanför dörren. jag har även sålt till  folk som tävlar i lydnad och det har gått jätte bra för dem.

Så kommer vi till det med utställning,det är ju en jätte kul hobby men det får inte gå till överdrift, inte skulle jag sätta mina hundar i bur bara för att dom skall få extremt lång päls eller papiljotter överallt. Nä jag vill ha mina hundar så dom kan vara hund och leka, men det har gått rätt bra på utställningarna änndå.Denna sommaren har varit en jättefin utställningsommar och vi har haft jätte trevligt med alla andra Lhasa folk. Även hundarna tycker det är kul att fåfölja med, dom vet så väl vad det är fråga om när man börjar bada efter det skall dom rastas i koppel. Men på utställningen tycker jag det är jätte bra att ha bur med sig för då får hundarna vara ifred och kan koppla av.Även vi kan koppla av och fika och snacka hund,även om man inte vinner själv så får man ju glädjas med den som gör det.För det hade ju inte varit kul om samma skulle vinna jämt,alla skall  ju tävla på samma villkor. 

Lite små tips:

 1. Köp en dänkflaska fyll den med potatismjöl,det har alltid varit min lösning med drägglande hundar på väg till utställning.Ta potatismjöl på allt som blivit vått låt det torka sen borstar man bara ur det. Och du har en jätte fin hund!

2.Men det finns även åksjuke tabletter på apotek det är samma som till människor men man ger bara en halv tablett till en Lhasa. Postafen.

 

3. Vid ögon iritation Noviform finns på apotek ej vid inflammation.

4.Om hundarna blivit röda i tarmöppningen köper ni Xyloproct och det röda går bort på bara någon dag.Det även bedövar.

5. Skulle ni få en spricka i trampdynan så tvättar ni rent lägger i lite skillingaryd salva, sen torkar ni av och allra sist Nagelack ett par lager. Så har ni ett bra förband.

6. Är din hund torr i huden skall du ge den matolja i maten, för det läker bra inifrån.Även hålla upp med bad ett tag.

7. Skulle din hund råka få löss eller annan ohyra ,du behöver inte få panik det finns shampo i de flesta affärer eller apotek  Canitex eller Dermokan.Det står på flaskan hur du gör.( Och det går inte på människor)

8. En Lhasa Apso är ej färgäkta dom kan byta färg flera gånger om det är faktiskt sant.

9. Om du tycker att Lhasan blir blöt och luktar illa om munnen när den äter. Klipp av en socka och dra skaftet över huvudet tag bort efter måltid.

10. Vid uttorkning av vätskande sår och eksem använd Asolsprit,det håller även såret rent.

11.När ni får hem en valp och den vill vara på sladdar och kontakter klena på senap,vitpeppar hjälper på mattfransar.

12.När ni första gångerna tar ut eran valp för att lära den göra sina behov,gå inga långa sträckor utan gå fram och tillbaka för då har valpen inte så mycket att lukta på utan brukar uträtta vad han skall.

13. Jag har fått förfrågan vilka preparat man köper för att få bra päls men

man kan inte köpa pälskvalite på flaska.

 

Libban 

 

Letar du efter valp gå in på

 

 

Eller ring våran valpförmedlare

Yvonne Wengelin tel :08-7184711

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            ../hemsidan på natet/index.htm 

 

 

 

 

 

 

 

 

A